ABY PRZYPRAWY NIE TRACIŁY WŁAŚCIWOŚCI

przyprawy_wpis

Przyprawy i zioła nadają daniom wyrazisty smak i aromat. Ale jak przechowywać przyprawy, aby nie traciły zbyt szybko swoich właściwości?

Wielu z nas popełnia błąd trzymając przyprawy w foliowych woreczkach lub opakowaniach, w których je kupiliśmy. Najlepszym wyjściem jest zainwestowanie w słoiczki szklane lub drewniane. Będą one najlepsze do przechowania przypraw, a dodatkowo ozdobą kuchnię.

Dobrym pomysłem jest podpisywanie naszych szklanych lub drewnianych pojemniczków i trzymanie w nich zawsze tych samych przypraw.

Przyprawy zawierające tłuszcz takie jak gałka muszkatołowa czy gorczyca należy przechowywać w pojemnikach nieprzezroczystych i bardzo szczelnych, by nie doszło do jełczenia tłuszczów i przedwczesnego popsucia się przypraw. Zioła takie jak kminek, lubczyk, tymianek, bazylia, cząber, są bardzo aromatyczne zatem należy zwracać uwagę na szczelność pojemnika

Bardzo ważne jest miejsce w którym trzymamy przyprawy. Powinno być ono ciemne i chłodne. Na pewno nie jest to półka obok kuchenki z której wydobywa się ciepło i opary, które zniszczą nasze przyprawy. Jak się okazuje świetnym miejscem dla świeżych ziół będzie zamrażarka. Rozdrobnione łodyżki lub listki wystarczy zalać wodą mineralną i zamrozić w opakowaniu do kostek. Takie kostki wystarczy wrzucić potem do zupy.

Równie dobrym rozwiązaniem, które pozwoli mieć zawsze świeże przyprawy, jest kupowanie ich w całości np. imbir, kminek, pieprz czy goździki i mielenie ich w młynku lub moździerzu.

Pamiętajmy, że zbrylone, nie mające już postaci proszku przyprawy, których nie możemy rozetrzeć w palcach, na pewno nie nadają się do użycia i należy je wyrzucić.

Zatem do kuchni i sprawdźcie świeżość swoich przypraw 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *