ALTERNATYWA DLA BUŁKI

bliny_gryczane

To przepis na idealny zdrowy zamiennik pieczywa, polecamy osobom na diecie bezglutenowej 🙂

Składniki na bliny gryczane:

  • 200g maki gryczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szklanka wody

Do miski wrzucamy wyżej wymienione składniki i miksujemy do konsystencji ciasta naleśnikowego. Na patelni bez tłuszczu smażymy małe placki. Naturalnie osoby, które nie unikają tłuszczu mogą usmażyć je tradycyjnie 😉

Składniki na chlebki jaglane:

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mielonych pestek dyni
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy lub innego tłuszczu roślinnego

Siemię lniane zagotować w około 1/2 szklanki wody, kiedy zakipi zdejmujemy z ognia i studzimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodając siemię lniane i stopniowo dolewając wodę, tak by ciasto wyszło bardzo gęste. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto na blachę, zwilżoną łyżką drewnianą rozsmarować tworząc kształt zbliżony do prostokąta. Ciasto nie powinno mieć więcej niż 1 cm grubości. Zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch i brzegi, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut z włączoną opcją grzania góra-dół w 180 stopniach.

Idealne śniadanie, oczywiście plus dodatki – polecamy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką lub pastę jajeczną z kiełkami. Możecie jednak zjeść te pyszne placki (bliny) z czym tylko chcecie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *