BAKŁAŻAN ŁATWY CZY TRUDNY

Bakłażan czyli psianka podłużna to prawidłowa nazwa botaniczna, jednak znany również jako gruszka miłosna lub oberżyna.  Uważany za afrodyzjak. W niektórych państwach 10 marca obchodzone jest tzw. święto Bakmana, któremu towarzyszy zazwyczaj jedzenie wielkich ilości bakłażanów.

Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność, w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal. W 90% zbudowany jest z wody, a tylko 2% to cukry. Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini. Zawiera również witaminy C, A i witaminy z grupy B jednak w znikomych ilościach.

Bakłażan ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia oraz obniża poziom cholesterolu.

Bakłażany należy wybierać dojrzałe, czyli niezbyt twarde. Skórka powinna być błyszcząca, napięta. Jeśli chodzi o wielkość, to najlepsze są nieduże sztuki, gdyż zawierają mniej goryczy. Bakłażany przechowujemy w lodówce na najniższej półce.

Bakłażana nie obieramy! Tylko myjemy i pozbywamy się gniazda kwiatowego. Kroimy go w grube plastry. Solimy, aby puścił sok z dwóch stron Zostawiamy bez przykrycia na około 30 minut. Pod wpływem soli warzywo puści sok. Po mniej więcej 10 minutach pojawią się pierwsze wyraźne krople wilgoci, po kolejnym kwadransie plastry bakłażana będą zanurzone w małych kałużach soku. Odciskamy go bardzo dokładnie za pomocą papierowego ręcznika. Bakłażan jest gotowy do przyrządzenia. Solenie  zmniejsza chłonność miąższu. Gdybyśmy tego nie zrobili ten niskokaloryczny zazwyczaj owoc wchłonąłby takie ilości oliwy, że stałby się „dietetyczną” bombą kaloryczną. Do gotowania i duszenia kroimy plastry w kostkę.

Jeżeli chcemy grillować plastry oberżyny, solimy i smarujemy z dwóch stron oliwą ( po tym jak puści sok).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *