BEZPIECZNA GROCHÓWKA Z BOCZKIEM

grochowka

Zupa grochowa w Polsce jest bardzo znana i lubiana. Nie tylko jest syta ale dostarcza również mnóstwo białka, witamin i mikroelementów. Niestety często działa na nasz układ trawienny 😉 my jednak podamy Wam przepis na jej bezpieczną odmianę. Cała sztuka polega na odpowiednim przygotowaniu grochu – po prostu przestaje działać tak wzdymająco.

Składniki:

350 gram grochu żółtego łuskanego

300 gram wędzonego boczku/kiełbasy

3  niewielkie marchewki

1 pietruszka

Kawałek selera

4 ząbki czosnku

3-4 ziemniaki

Sól. Pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Groch zalewamy wodą, a następnie moczymy przez około 10 godzin. Po upływie tego czasu zalewamy groch świeżą wodą i podgotowujemy w garnku do lekkiej miękkości ale tak by jeszcze się nie rozpadał. Niestety będziemy pozbywali się tej wody – to właśnie ona powoduje wzdęcia J. Gdy odlejemy pierwszą wodę po gotowaniu grochu zalewamy go nową porcją wody i znowu gotujemy z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku i każdej przyprawy jaką lubimy. Gdy groch zaczyna się rozpadać dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Boczek kroimy, podsmażamy po czym dodajemy go do zupy(możemy pomieszać boczek z kiełbasą lub użyć tylko kiełbasy) . Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki. Kiedy zupa jest gotowa?? Gdy ziemniaczki są miękkie a nasz groch niemal w całości się rozpadł i stanowi jednolitą konsystencję.

Grochówka ugotowana w ten sposób nie powoduje wzdęć – NAWET jeśli będziecie ją jedli dwa lub trzy dni pod rząd.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *