BŁYSKAWICZNE SPAGHETTI Z PESTO

spagettipesto

Składniki :

  • 250 g świeżego spaghetti
  • 80 g rukoli
  • 6 plasterków prosciutto ( może być inna szynka dojrzewająca, lub bekon)
  • papryczka chilli – opcjonalnie
  • pół słoika zielonego pesto
  • 3 garście zielonych oliwek
  • czosnek

Plasterki prosciutto kroimy wzdłuż na 2-3 mniejsze podłużne paski. Siekamy papryczkę chilli ( możemy użyć odrobine suszonego i sproszkowanego chili) i ząbek lub dwa czosnku. W osolonej wodzie gotujemy makaron ( jak go gotować już pisaliśmy w innym poście 🙂 ).

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany czosnek ( około 2 minuty) następnie dodajemy odcedzony makaron, oliwki i papryczkę. Mieszając, podgrzewamy całość przez chwilę, i dodajemy prosciutto. Gdy tłuszcz z szynki zacznie się wytapiać, dodajemy pesto i porządnie mieszamy, jeszcze przez chwilę podgrzewając całość. Najlepiej robić to w głębokiej patelni lub woku.

Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy umytą rukolę i dokładnie mieszamy. Nakładamy porcjami na talerze 🙂 FIN

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *