BOGRACZ TRADYCYJNY

bogracz

Bogracz to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często mianem bograczu nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana swoimi korzeniami wywodząca się z Węgier. W domowych warunkach możemy użyć po prostu rondla.

 

Składniki:

  • wołowina bez kości 800 g
  • wędzona słonina (lub 2 łyżki smalcu) 50 g
  • duże cebule2 szt
  • papryka zielona, czerwona, żółta 1 szt
  • duże pomidory 2 szt
  • ząbek czosnku 2 szt
  • marchew 2 szt
  • ziemniaki 500 g
  • pietruszka1 szt
  • suszona papryczka czereśniowa lub czuszka1 szt
  • słodka papryka w proszku1 łyżka
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy, które lubicie ( np. lubczyk, suszona natka, koperek)

Kroimy w drobną kostkę słoninę i cebule. Topimy wędzoną słoninę, dodajemy cebulę, Gdy się zeszkli wsypujemy mieloną paprykę i kminek. Podsmażamy chwilę i dbamy, aby przyprawy się  lekko przypaliły

Następnie kroimy wołowinę w kostkę o szerokości około 1,5 centymetra, dodajemy do cebuli i dusimy wszystko przez kilka minut. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy trochę pieprzu i przypraw oraz pokrojone w mniejsze kawałki świeże pomidory.

Marchewkę, pietruszkę, kolorowe papryki oraz ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do potrawy. Dusimy całość, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, wtedy dopiero dodajemy soli !!! Mamy wszak do czynienia z wołowiną 😉

Całość trzymamy jeszcze na piecu, do momentu, kiedy cała potrawa nabierze konsystencji gęstej zupy warzywa będą odpowiednio miękkie. Bogracz doprawiamy jeszcze do smaku szczyptą ostrej papryki lub odrobina pasty z ostrej papryki. Podajemy  z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *