CIASTO MARCHEWKOWE

ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po dwie szczypty: mielonej gałki muszkatołowej, mielonych goździków, zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 6 garści orzechów włoskich
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • porcja masła

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy marchewkę i trzemy na dużych oczkach tarki. Siekamy orzechy włoskie. Ananasy kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, sól, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawy. W drugiej misce mieszamy jajka i olej, a następnie przelewamy do suchych składników. Do masy dodajemy startą marchewkę, orzechy i ananasa. Mieszamy. Do dwóch tortownic wlewamy ciasto i pieczemy przez 30 minut.

Możemy je oblać lukrem, połączyć i przełożyć na przykład powidłami lub kwaśną marmoladą. Jak ktoś lubi może przekładać kremem. To zależy już tylko od wyobraźniJ jednak ciasto jest proste i szybkie i każdemu się uda.

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *