CIASTO MULTICZEKOLADOWE

ciasto-muliczekoladowe

Ostatnio otrzymałam trochę margaryny Kasi do przetestowania 🙂 Mnie dwa razy się nie powtarza. Pierwszy przepis jaki wypróbowałam ze strony firmowej Kasi,  czyli: https://www.przepisy.pl/mojeciasto, to ciasto podwójnie czekoladowe. Ja jednak nazywam je inaczej, ponieważ nie przepadam za ciastem czekoladowym (tak wiem to dziwne). Użyłam czekolady karmelowej, mlecznej i białej. Wyszło faktycznie przepyszne i blaszka zniknęła tak szybko, że sama zdążyłam się załapać tylko na jeden mały kawałek.

Niestety udało mi się uwiecznić je tylko w telefonie, zatem musicie wybaczyć jakość zdjęcia.

Oto oryginalny przepis:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia
  • 200 g
  • gorzka czekolada 60%200 g
  • czekolada mleczna 130 g
  • jajka 4 szt
  • cukier 200 g
  • mąka 150 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietanka 30% 50 ml
  • mleko 75 ml
  • posiekane orzechy włoskie 200 g

W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki. (Ja użyłam tabliczki karmelowej, białej i mlecznej).

Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.

Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C i piecz przez 30 minut (ja piekłam w formie prostokątnej i udało się znakomicie 🙂 ).

Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.

Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *