DESER ODCHUDZAJĄCY – TO NIE ŻART!!!

deser_dietetyczny

Dzięki dużej zawartości chromu i kumaryny wspiera odchudzanie, zwiększa tempo przemiany materii (nawet kiedy śpisz) i hamuje wytwarzanie kortyzolu, który sprzyja tyciu. Ponadto w 18% zaspokaja dziennie zapotrzebowanie na wapń i 40% na magnez. Składniki tego deseru nie są przypadkowe. Od wieków wiadomo, że ziarno kakaowca, chia czy migdały to prawdziwe dary od Matki Natury.

Jeśli zjesz ten deser na dwie godziny przed snem, to przyspieszysz metabolizm, zablokujesz wchłanianie tłuszczu i zaspokoisz potrzebę jedzenia słodkiego.

7 WAŻNYCH powodów, aby codziennie jeść ten czekoladowy deser

  1. Poprawia trawienie
  2. Relaksuje, odpręża i ułatwia zasypianie
  3. Jest doskonałym źródłem magnezu i przeciwutleniaczy
  4. Wspomaga układ odpornościowy.
  5. Chroni przed osteoporozą i wymywaniem wapnia z kości
  6. Pomaga utrzymać ładny wygląd skóry.
  7. Pomaga schudnąć

Czekoladowo-migdałowy budyń z CHIA

Deser jest całkowicie bezglutenowy, nie zawiera tłuszczu, soi ani białego cukru. Nie wymaga pieczenia ani gotowania. Budyń doskonale zaspokaja apetyt, także na słodkie.

SKŁADNIKI na 2 porcje

  • 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki z czubem nasionek chia
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Do posypania siekane pistacje, mogą być też inne orzechy.
  • mleko migdałowe

WYKONANIE MLEKA

Mleko migdałowe jest .słodkie, aksamitne i bardzo zdrowe.

SKŁADNIKI NA  0,96 l MLEKA

1 szklanka niesolonych migdałów wraz ze skórką

4  szklanki wody źródlanej

Migdały namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wodę odcedź, przepłucz migdały pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Migdały zmiksuj wraz z wodą. Następnie przełóż  na potrójnie złożoną gazę, zakręć dokładnie i odciśnij.  Mleko przechowuję w szklanej butelce lub słoiku do 2-3 dni. Migdałową pulpę można pozostawić (a nawet trzeba) do przygotowania np. krakersów a nawet sernika.

WYKONANIE BUDYNIU

Połowę porcji nasionek chia zmielić w młynku do kawy na „mączkę”. Do miski włożyć całe ziarenka chia i „mączkę”. Zalać mlekiem migdałowym, dodać miód, wanilię i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do kubeczków, w których będzie podawany budyń. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie posypać siekanymi pistacjami i zajadać się:)

Przepis według: Kasia Gurbacka Dietetyk,Promotor Zdrowego Odżywiania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *