DEVOLAY

Każdy z nas zetknął się z tym daniem wielokrotnie. Jednak częściej jadamy go w restauracji czy imprezie okolicznościowej niż w domu. Kotlet Devolay to potrawa mięsna, która najlepiej smakuje podawana z ziemniakami w różnej wersji oraz gotowanymi warzywami bądź surówkami warzywnymi.

Większości z nas zapewne wydaje się on czasochłonnym i trudnym daniem. Nie ma nic bardziej mylnego.

Oto prosty sposób na przyrządzenie „niedzielnego” mięska

Potrzebne:

  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 jajko
  • 40 g masła (4 płaskie łyżki stołowe)
  • natka pietruszki
  • słodka papryka mielona
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierki
  • mąka pszenna do panierki
  • małe wykałaczki

Sposób przygotowania:

Pierś oczyścić z chrząstki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie każdą połówkę przekroić wzdłuż tak, by uzyskać 4 kotlety. Mięso rozbić. Natrzeć solą, słodką papryką oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut. Natkę pietruszki posiekać na drobno. Ser żółty pokroić na 4 podłużne paski. Mięso wyjąć z lodówki. Na środek każdego kotleta nakładać kawałek sera, 2 łyżeczki masła oraz 1 pełną łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Zawijać tworząc rulonik, po czym spinać w dwóch miejscach wykałaczką.

Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju. Kotlety obtoczyć w mące, w jajku a następnie w bułce tartej, po czym smażyć równomiernie z każdej strony około 7 minut.

I gotowe !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *