DOMOWY SOS BALSAMICZNY

sos_balsamiczny

Stworzenie domowego sosu balsamicznego jest niesamowicie łatwe. Zaczynamy od rzeczy, która nie przyszłaby Wam do głowy, a mianowicie od szerokiego uchylenia okien oraz włączenia pochłaniacza na maksymalne obroty (opary octu). Na patelnię wlewamy ocet balsamiczny, 1 czubatą łyżkę miodu i dowolny dodatek smakowy, np. syrop malinowy. Włączamy gaz i zaczynamy redukować nasz sos. Potrwa to ok. 10 min. Po tym czasie powinniśmy otrzymać mocno zredukowany krem balsamiczny, który będzie dość gęsty. Pamiętajcie, że z czasem będzie on coraz chłodniejszy i gęstszy, zatem nie ma sensu go za mocno redukować, zwłaszcza gdy chcecie go użyć później. Gotowym sosem balsamicznym polewamy nasze sałatki. Świetnie zda się on również jako dekoracja talerzy . Powodzenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *