GRILLOWANIE Z KLIMATEM CD.

grill_cukinia

Jesień wyjątkowo piękna, weekend zapowiada się przyjemnie. Trzeba wykorzystać ostatnie chwile na spotkania z przyjaciółmi przy grillu. Warto zatem podać cos innego niż tradycyjna kiełbaska lub karczek. Mamy nadzieję, że Was zainspirujemy.

Cytrusowe berełka

  • 8 pałeczek z kurczaka
  • 100 ml białego wina
  • cytryna
  • pomarańcza
  • ananas
  • oliwa z oliwek
  • szczypta kurkumy
  • pieprz
  • sól
  1. Berełka czyli udka z kurczaka, najlepiej w wersji mini 🙂 czyli same pałki. Pałeczki nacieramy solą, pieprzem, szczyptą kurkumy, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Zalewamy szklanką białego wina i dodajemy pokrojoną w ósemki pomarańczę oraz plastry ananasa. Pozwalamy kurczakowi nabrać owocowego posmaku, czyli trzymamy go w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  2. Grillowanie – na ruszcie układamy pałeczki odsączone z zalewy i podpiekamy na złocisto z obydwu stron, przez około 20-30 minut. Pod koniec grillowania układamy na ruszcie owoce z marynaty i pozwalamy im się lekko opiec przez 5 minut. Owoce podajemy z pałeczkami oraz kieliszkiem wina, który był składnikiem marynaty.

To cudowne danie jest lekkie o orzeźwiające a do tego przepyszne 😉

Aromatyczne ziemniaki

  • ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • koperek
  • majeranek
  • kminek
  • tymianek
  • sezam
  • mak
  • chili
  • dymka
  • pieprz
  • sól

To nie sztuka zawinąć ziemniaka w folię i upiec na grillu 🙂 A jednak! Ważne aby taki kartofelek  był pełen smaku i aromatu

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze porcje, jeśli zajdzie taka konieczność i smarujemy oliwą z oliwek. Część ziemniaków obsypujemy koperkiem i drobno posiekanym czosnkiem, część tymiankiem, część majerankiem i kminkiem, część piórkami dymki i drobno siekaną chili, część ziarnami sezamu, a ostatnia partię, uwaga, uwaga, obsypujemy makiem i grubo mielonym czarnym pieprzem. Wszystkie lekko solimy.
  2. Pakujemy ziemniaki w folię i układamy na ruszcie, gdzie będą się wypiekać około godziny. W tym czasie możemy zając się jakimś mięskiem lub sałatką. My naturalnie polecamy nasze berełka 😉 a dla wegetarian faszerowaną cukinię.

Nadziana cukinia

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • papryka kolorowa
  • 4 dymki
  • ząbek czosnku
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • ser typu feta
  • świeże oregano
  • pieprz
  • sól

Cukinia i jej fantastyczny kształt idealnie nadaje się do nadziewania. Trzeba wykorzystać zatem sezon na te warzywa.

  1. Cukinie średniej wielkości obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż i pozbawiamy łyżką gniazd nasiennych. Solimy, pieprzymy z obu stron i nacieramy oliwą z oliwek, następnie odkładamy do lodówki. W tym samym czasie szykujemy farsz.
  2. Kroimy papryki na spore porcje, a pieczarki pozbawiamy ogonków. Dymkę dzielimy na połówki, a suszone pomidory odsączamy z zalewy. Taki farsz skrapiamy oliwą z oliwek z roztartym ze szczyptą soli ząbkiem czosnku oraz kilkoma kroplami sosu sojowego i solidnie oprószamy świeżym oregano.
  3. Cukinię oraz składniki farszu układamy na naoliwionym ruszcie i grillujemy 10-15 minut, opiekając dokładnie ze wszystkich stron. Następnie ściągamy z rusztu grzyby, papryki oraz pomidory i pakujemy do grillowanych, cukiniowych łódek. Dodajemy pokruszoną fetę oraz oliwki i trzymamy na ruszcie około 5 minut, by całość weszła ze sobą w smakowitą symbiozę.

SMACZNEGO

Źródło: smaker.pl, własne doświadczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *