GRILLOWANIE Z KLIMATEM PART 4

pork-ribs-561012_640

STEKI Z JAGNIĘCINY Z NUTĄ CYTRYNOWO-TYMIANKOWĄ

  • 4 steki jagnięce
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • pęczek świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól
  • plasterek cytryny i płatek masła do dekoracji

W misie słusznych rozmiarów mieszamy oliwę oraz sok z cytryny, dodajemy porcję świeżego, posiekanego tymianku. Do tak przyrządzonej zalewy wkładamy, natarte pieprzem i solą, steki jagnięce. Całość dokładnie mieszamy. Marynujemy w lodówce przez godzinę.

W tym czasie rozpalamy i porządnie rozgrzewamy grill. Mięso wypiekamy na ostrym żarze przez 10 minut, co jakiś czas je przewracając. Gdy steki powędrują na talerze, dekorujemy je plasterkami cytryny, gałązkami tymianku i płatkami masła. Serwujemy z grzankami i ziołową sałatą.

ŻEBERKA W SYROPIE KLONOWYM

  • porcja żeberek na 4 osoby
  • ¾ szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki keczupu domowej roboty
  • 1 łyżka octu owocowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire lub lekkiego sosu sojowego
  • łyżeczka zmielonej białej gorczycy
  • pieprz
  • sól

Pora powrócić do przysmaków rodem z USA J na szczęście syrop klonowy jest już bardzo łatwo dostępny.

Żeberka podzielone na konkretne porcje gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, co powinno zająć nam godzinę. W tym czasie zdążymy przygotować marynatę i przyrządzić jakąś sałatkę J

W rondelku mieszamy syrop klonowy z 2 łyżkami brązowego cukru, 2 łyżkami keczupu domowej roboty, łyżką octu owocowego, łyżką sosu worcestershire lub łyżką lekkiego sosu sojowego, szczyptą soli, pieprzu i łyżeczką zmielonej białej gorczycy. Marynatę zagotowujemy i pozwalamy jej pykać na wolnym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie zalewamy nią odsączone z wody żeberka. Studzimy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Gdy już rozpalimy i dobrze rozgrzejemy grill oraz posmarujemy oliwą ruszt, układamy żeberka i wypiekamy przez około 20 minut, aż pokryją się karmelizowaną, złocistą skórką.

WARZYWNA EKSPLOZJA

  • cukinia
  • bakłażan
  • kolorowe papryki, cebula dymka i czerwona
  • pomidory koktajlowe
  • jabłka
  • kolba kukurydzy
  • oliwa z oliwek
  • ulubione zioła
  • oscypek
  • ser wędzony lub tofu
  • czosnek marynowany
  • pieprz
  • sól

Jak już objadamy się mięsiwem pora na coś warzywnego J Jedynym ograniczeniem niechaj będzie długość patyczka.

Warzywa kroimy na szaszłykowe porcje, solimy i oprószamy grubo mielonym kolorowym pieprzem. Kukurydzę dzielimy na krążki, cebulę na ósemki, pomidorki zostawiamy w całości. Szaszłykowe składniki nacieramy oliwą z oliwek. Następnie nadziewamy naprzemiennie warzywa, które możemy poprzetykać marynowanymi ząbkami czosnku, a także plasterkami oscypka lub innego sera wędzonego. Sery możemy zastąpić tofu. Wysyłamy na dobrze rozgrzany grill i wypiekamy z obu stron na złocisto, obracając co jakiś czas. Po kwadransie możemy podawać z podpieczoną bagietką z masłem czosnkowym, które także smacznie zaprezentuje się na szaszłykach.

 

Przetestowane źródło: smaker.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *