GRILLOWANIE Z KLIMATEM part3

grilowaniezklimatem

HOMARY Z RUSZTU

  • 4 homary
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • biały pieprz
  • sól

Pora na ukoronowanie wodnych przysmaków, czyli na homara. W skorupiaka zaopatrujemy się w sklepie rybnym, kupujemy go zamrożonego, a rozmrażamy tak, jak zaleca jego dostawca. Po rozmrożeniu przekrawamy go wzdłuż i pozbawiamy jelit. Następnie obficie skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy po-rządnie oliwą z rozgniecionym ząbkiem czosnku, roztartą natką pietruszki, szczyp-tą soli i szczyptą białego pieprzu.

Rozpalamy i rozgrzewamy grill oraz oliwimy ruszt, na który wrzucamy nasze skorupiaki. Podajemy na talerzach z ćwiartkami cytryny, białym winem i instrukcją obsługi. A na stół, zaraz za homarem wjeżdża sałatka brokułowa o bardzo ciekawym smaku.

Składniki sałtki:

  • mrożone brokuły z kalafiorem(albo świeże), paczka
  • pomidory, 2 sztuki
  • kukurydza konserwowa, puszka
  • jajka, 4 sztuki
  • gęsty jogurt naturalny, pół szklanki
  • włoski sos sałatkowy ( mieszanka)
  • oregano i bazylia, po szczypcie

Brokuły i jajka ugotować. Pomidory pokroić na kawałki dodać ugotowane brokuły, pokrojone na ćwiartki jajka oraz kukurydzę wszystko zalać sosem przygotowanym z jogurtu, sosu włoskiego i przypraw i gotowe

SKRZYDEŁKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ

  • 8 skrzydełek
  • miód jasny płynny
  • musztarda
  • szczypta kurkumy
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Czas na skrzydełka, bo czy można znaleźć lepszą przekąskę drobiową? Małe skrzydełka niezwykle wdzięcznie wyglądają na ruszcie, a tym wdzięczniej się zaprezentują, gdy będą ociekać marynatą miodowo-musztardową.

Wymyte i osuszone skrzydełka skrapiamy obficie sokiem z połówki cytryny, nacieramy solą oraz pieprzem. Następnie mieszamy 4 lub więcej, w zależności od potrzeby, łyżki musztardy z 2 łyżkami miodu oraz dodajemy szczyptę kurkumy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy nasze skrzydełka, pakujemy w woreczek, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Na dobrze rozgrzanym grillu pieczemy nasze skrzydełka, aż się zezłocą i pokryją chrupiącą skórką, co powinno zająć im około 30 minut 🙂

 

Źródło: smaker.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *