GRILLUJEMY Z POMYSŁEM part 2

pomysly_na_grilla_2

ROLADKI Z CIELĘCINY

  • kotlety z cielęciny – po jednym na osobę
  • papryka czerwona, zielona i żółta
  • cebula biała i czerwona
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Pora na delikatne mięso, czyli na cielęcinę. Na początek proponujemy zrobić roladki z kolorowym nadzieniem. Najpierw poddajemy wstępnej obróbce mięso, rozbijamy je delikatnie tłuczkiem, nacieramy solą, kolorowym pieprzem i odstawiamy do lodówki. W tym czasie szykujemy paprykę, tniemy ją w paski, oprószamy solą, pieprzem, smarujemy oliwą i podpiekamy na ruszcie, by lekko zmiękła. Kroimy cebulki w pióra. Gdy papryki będą już gotowe, zdejmujemy je z grilla. Możemy teraz ściągnąć z nich skórkę.

Następnie udajemy się do lodówki po naszą cielęcinę. Na każdym kotlecie układamy papryczki, cebulki i osypujemy szczodrze tymiankiem. Teraz pozostaje nam tylko zawinąć roladki i spiąć je, najlepiej długą wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Mięso pieczemy na ruszcie tak długo, aż porządnie się zrumieni. Do paprykowych roladek pasuje oczywiście sos paprykowy.

POLĘDWICZKI IMBIROWE

 

  • 4 kotlety z polędwicy wieprzowej
  • kawałek świeżego imbiru
  • 15dag gorzkiej konfitury pomarańczowej

lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

  • 2 łyżki jasnego, płynnego miodu
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • szczypta chili
  • szczypta kurkumy
  • sos sojowy
  • pieprz
  • sól

 

No to do dzieła!

Ścieramy korzeń na tarce, usuwamy włókna. Imbiru potrzebujemy około dwóch łyżek. Łączymy z taką samą ilością miodu, i gorzką konfiturą pomarańczową, którą możemy zastąpić świeżo wyciśniętym sokiem.

Marynatę doprawiamy 3 łyżeczkami ostrej musztardy, sosem sojowym, szczyptą chili i odrobiną kurkumy, która podkreśli nie tylko smak, ale i kolor. Marynatą smarujemy natarte pieprzem i solą polędwiczki, a następnie zamykamy w lodówce na 2 godziny. W tym czasie rozpalamy i porządnie nagrzewamy grill, oliwimy ruszt i wypiekamy polędwiczki na złocisty kolor przez kwadrans.

Innym pomysłem na polędwicę jest zgrillowanie jej w całości i zaserwowanie mięsa z wiśniami.

SZASZŁYKI KREWETKOWE Z ANANASEM I CHILI

 

  • 25 dag krewetek
  • średni ananas
  • jasny miód
  • kardamon
  • strączek chili
  • sok z cytryny
  • sól

Bo jak szaleć, to szaleć! Od kiedy krewetki przypłynęły do Polski, serwujemy je zazwyczaj smażone z czosnkiem i bazylią. Szaszłyki z krewetkami można po-przekładać czym się komu zamarzy, my jednak proponujemy coś co zapiera dech w piersiach nie tylko ostrością, ale także pomysłem. Gwarantujemy, że te szaszłyki robi się bardzo łatwo.

Najlepiej zaopatrzyć się w krewetki królewskie, które po rozmrożeniu oprószamy solą i skrapiamy sowicie sokiem z cytryny. Kolejny krok to ananas. Obiera-my owoc, kroimy w dość dużą kostkę i mieszamy dokładnie z roztartym strączkiem chili, szczyptą mielonego kardamonu i dwiema łyżkami jasnego miodu. Do owoców dodajemy krewetki, mieszamy raz jeszcze i marynujemy tyle, by zdążyć rozpalić grill. Następnie nadziewamy na naoliwione patyczki owoce morza i owoce krajów egzotycznych oraz układamy na ruszcie, by opiec je równomiernie ze wszystkich stron przez około 10 minut.

Do popicia podajemy kieliszek dobrze schłodzonej pinacolady. Nie tylko poprawi nam humor, ale i złagodzi ostrość szaszłyków.

Smacznego 😉

 

Źródło: slawomirkaminski.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *