GRILLUJEMY Z POMYSŁEM

grill

Wiosna to czas kiedy spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi przy grillu. To wspaniałe i beztroskie momenty. Kto z nas tego nie lubi ? Jednak co zrobić aby ożywić nieco menu podczas tych spotkań? Aby wegetarianie tez znaleźli coś dla siebie? Co zrobić aby dzieci chętniej zjadały potrawy z grilla?

Przedstawiamy kilka fajnych naszych zadaniem pomysłów. Umówmy się, że jest to część I. Kolejne niebawem, gdy przetestujemy więcej przepisów 🙂

Smacznego;)

KIEŁBASKI WEGETARIAŃSKIE

Składniki:

  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 mała cebula
  • 30dag pieczarek
  • pół papryki czerwonej
  • 40dag fasoli cannolini
  • 1 2/3 szklanki bułki tartej
  • szklanka startego żółtego sera
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 żółtko
  • pół szklanki mąki
  • papryka słodka i ostra
  • pieprz i sól

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, drobno pokrojone pieczarki i paprykę.

Odcedzoną i opłukaną fasolę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niej usmażone pieczarki, paprykę i cebulę oraz bułkę tartą, ser, zioła i żółtko, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Z masy formujemy „kiełbaski”, obtaczamy je z każdej strony w mące, wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Układamy na grilu „kiełbaski” na ruszcie na naoliwionych kawałkach podziurawionej folii aluminiowej, grillujemy przez około 15 minut co jakiś czas obracając.

 

ŁÓDECZKI Z ZIEMNIAKÓW

  • Składniki:
  • 8 niewielkich ziemniaków
  • 50g roztopionego masła
  • 6 sztuk cebuli
  • 1/2 szklanki startego sera
  • 50g salami lub boczek

Obieramy i kroimy cebulę w talarki, a salami ( boczek) w paski.

Nakłuwamy ziemniaki widelcem i pieczemy w kuchence mikrofalowej przez 10-15 minut lub w piekarniku w temp. 200̊C przez godzinę.

Kroimy ziemniaki na połówki i wydrążamy miąższ, zostawiając ponad 0,5cm tuż przy skórce. Nacieramy wnętrze ziemniaka roztopionym masłem.

Układamy ziemniaki na ruszcie odkrojoną stroną do dołu. Grillujemy przez 10-15 minut., odwracamy i grillujemy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie przyprawiamy łódeczki solą i pieprzem do smaku. I napełniamy dodatkami: salami, cebulą i serem. Następnie grillujemy jeszcze przez ok. 10 minut, aż ser zacznie się topić. Podajemy gorące 🙂

 

DESER BANANOWO-LODOWY Z GRILA

Składniki:

  • 4 banany
  • 120g masła
  • 1 pomarańcza
  • przyprawa do kawy i deserów (lub cynamon)
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 60g cukru
  • 20 ml rumu

Przygotowanie:

Ucieramy  masło z cukrem, dodajemy skórkę z pomarańczy oraz alkohol. Całość doprawiamy przyprawą do kawy i deserów.

Banany lekko rozcinamy, nie przecinając do końca, w środek wkładamy masło i pieczemy na grillu aż skórka będzie ciemnobrązowa. Podajemy z kulką lodów waniliowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *