JAK UGOTOWAĆ MAKARON?

jak_ugotowac_makaron

Niby taka prosta sprawa a jednak….nie wszystkie makarony są takie same.

Jakość makaronu zależy od jakości składników. Jeśli na wodzie nie zbiera się szum podczas gotowania, woda po ugotowaniu makaronu jest przejrzysta, a sam makaron ma piękny złoty kolor, to musi być dobry makaron :).

Woda, woda, woda.

Pamiętaj nie używaj za małego garnka lub za mało wody do gotowania makaronu. Podstawowa zasada to jeden litr na 100 g makaronu.

Sól.

Solenie wody podnosi smak makaronu. Dodaj sól jak tylko woda osiągnie temperaturę wrzenia, ale tuż przed wrzuceniem makaronu. Najlepsze proporcje to 7 g soli na 1 litr wody.

Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą.

W rzeczywistości płukanie usuwa z makaronu cienką powłokę skrobi, dzięki której sos idealnie przylega do makaronu.

Al dente.

Makaron należy gotować „al dente”. Dosłownie znaczy to „na ząb”, czyli taki stopień ugotowania, że makaron stawia opór zębom podczas gryzienia. Najlepiej gdy makaron ugotowany al dente połączymy na patelni z sosem podgrzewając całe danie.

Łączenie makaronu z sosem.

Włosi przeważnie używają mniej sosu niż my. To dlatego, że smak makaronu jest dla nich równie ważny jak i sosu. Więc jeśli używasz dobrego makaronu, nie zatapiaj go w sosie. Ogólną zasadą jest, aby używać wagowo tyle samo sosu co makaronu, a po ugotowaniu wrzucić makaron do podgrzanego na patelni sosu i całość wymieszać. Jednakże sos typu pesto może być dodawany bezpośrednio do gorącego makaronu, gdyż nie wymaga podgrzewania. We Włoszech istnieje ponad 300 rodzajów makaronu, często charakterystycznych dla danego regionu. Różne kształty pasują do różnych sosów. Na przykład krótki makaron penne, dobrze łączy się z cięższymi sosami mięsnymi i warzywnymi. Pappardelle pasuje do gęstych, śmietanowych sosów, a cannelloni jest idealne do zapiekania.

Pamiętaj: Żaden Włoch nie dodaje do gotowania makaronu oleju lub oliwy. Makaron dobrej jakości i dobrze ugotowany nie skleja się.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *