KLOPSIKI INACZEJ

klopsiki

Oto prosty przepis na przepyszne klopsiki w troszkę inny sposób.

Składniki:

  • Mięso mielone wieprzowe ( ok 500 g)
  • Sezam
  • Siemię lniane w ziarnach
  • Słonecznik łuskany
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • 2 ząbki czosnku
  • Tymianek suszony
  • Kminek mielony
  • Sól
  • Pieprz
  • olej

Mięso przekładamy do miski, dosypujemy przyprawy ( wedle uznania, ale nie żałujemy ).Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, garść produktów w ziarnach ( garść sezamu, garść siemienia, garść słonecznika). Wbijamy jajko i mieszamy. Dosypujemy po trochu bułkę tartą. Musicie pamiętać aby robić to stopniowo. Konsystencja naszej masy nie może być zbyt zbita, ponieważ klopsiki byłyby twarde i niesmaczne. Masa powinna lekko kleić się do rąk ale jednak bez problemu poddawać się formowaniu.

Lepimy kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej . Tak uformowane klopsiki wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego lub lekko osolonej wody na około 7 minut. Po tym czasie przerzucamy mięsne kulki na dobrze rozgrzany olej na patelni i staramy się je przyrumienić z każdej strony. Odkładamy na ręcznik papierowy.

Dzięki temu, że klopsy były wcześniej podgotowane mamy pewność, iż w środku nie będą surowe i nie wchłoną tłuszczu. Teraz możemy je podać z dowolnym sosem, sałatką czy w sposób jaki nam przyjdzie do głowy.

Ja od razu pochłaniam ze dwa 😉 Gwarantuję, że będą smakowały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *