KREM Z DYNI

dynia_krem

Jesień ruszyła pełna parą. Dla nas – zakochanych w kuchni – to dobrze, pojawiły się świeże jesienne skarby. Między innymi dynie 🙂 . Gatunków sporo i można sobie nieźle pokombinować w kuchni.

Dzisiaj przepis łatwy ale za to bardzo smaczny i zdrowy

Składniki:

  • dynia
  • duża cebula
  • warzywa bulionowe
  • bulion warzywny
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy ( chili, gałka muszkatołowa, imbir mielony, pieprz, sól, kmin mielony)

Dynie musimy przekroić i wydrążyć. Odcinamy twardą skórkę, miąższ kroimy w kostkę. Siekamy i podsmażamy cebulkę ( koniecznie na maśle). Dorzucamy do cebuli skrojoną dynię, siekamy do tego 3 ząbki czosnku, oprószamy lekko chili, mieloną gałką i imbirem. Wszystko dusimy na wolnym ogniu oaz dynie zmięknie.

Równocześnie w dość dużym garnku gotujemy bulion warzywny, tutaj panuje dowolność. Używamy warzyw które lubimy, marchewka nie jest konieczna ponieważ sama dynia zawiera ogromną dawkę beta karotenu.

Gdy dynia się udusi, całą zawartość patelni łączymy z bulionem. Z bulionu usuwamy tylko warzywa, które nie nadają się do miksowania i ewentualne przyprawy typu: liść laurowy, ziele angielskie.

Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, w międzyczasie dodając dwa przeciśnięte ząbki czosnku i przyprawiając  pozostałymi przyprawami. W razie potrzeby dosalamy lub dopieprzamy. Jeżeli nasza dynia jest już bardzo miękka, miksujemy wszystko na gładki, aksamitny i wyjątkowo pyszny krem.

Podajemy z grzankami i kleksem śmietany 🙂

Zupa wspaniale rozgrzewa . Smacznego.

P.S. Kolor naszego kremu zależy od gatunku dyni. Może się wahać od ciemno pomarańczowego do żółtego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *