MAZUREK KAJMAKOWY

mazurek_kajmakowy

Święta Wielkanocne bez babki i mazurka to nie swięta 🙂 Długo szukałam prostego i dobrego przepisu na mazurka. Teraz po wypróbowaniu kilku przedstawiam jeden, pyszny i słodki. W sam raz dla łasuchów. 😉 Klasyczny, bardzo prosty do wykonania, z gotowej masy kajmakowej ze skondensowanego mleka lub też własnej masy kajmakowej z cukru i śmietanki. Udekorowany migdałami i suszonymi owocami.

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 160 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej (lub krówkowej, lub też słodzonego mleka skondensowanego, już ugotowanego)

Dekoracja:

  • migdały obrane, lub płatki migdałowe
  • suszone owoce, namoczone w alkoholu 😉

Masło rozcieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy mąkę, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki chłodnej wody, formujemy kulę z ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Formę smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą, wykładam cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm) i pieczemy przez 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Jeżeli mamy mniejsza formę pieczemy dwa placki i przekładamy je masą. Na powierzchni rozsmarowujemy masę i dekorujemy. Pamiętajcie, że forma nie musi być prostokątna, okrągłe mazurki prezentują się równie pysznie.

Przygotowanie masy kajmakowej, w przypadku skondensowanego słodzonego mleka niegotowanego (niebieskie opakowanie): Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Wyjąć, odczekać, aż trochę ostygnie, otworzyć. I mamy gotową masę.

Masę kajmakową można przygotować samemu, ze śmietanki i cukru: Szklankę śmietanki 36% i 4 łyżki cukru gotować w rondelku, aż masa zgęstnieje i nabierze słomkowej barwy. Uwaga, aby nie przegotować masy.

Ważne: z masami do mazurka możemy poszaleć!!! Można dodać również masę czekoladową. Jeśli robimy mazurek dwuwarstwowy możemy także przełożyć dobrymi konfiturami lub powidłami. Dzięki temu będzie fajny kontrastowy kwaskowaty smak. Szalejcie, dekorujcie i zajadajcie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *