MULE W BIAŁYM WINIE WG. G. RAMSAY

mule_w_bialym_winie

Owoce morza….hmmm…to przysmaki, do których łatwo się zrazić jeśli po raz pierwszy spróbujemy źle przyrządzonych. Jednak dzisiaj podamy Wam przepis, którego nie da się zepsuć. Wypróbowany i po prostu pysznyyyyy

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 kg żywych muli
  • 1 cebula, obrana i posiekana w drobną kostkę
  • 1 szalotka, obrana i posiekana w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, obrany i drobniutko posiekany
  • 1 liść laurowy
  • 3 gałązki tymianku
  • garść natki pietruszki, listki posiekane, oddzielone od łodyżek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Szczotkujemy  mule pod zimną, bieżącą wodą, zdrapujemy nożem ewentualne zgrubienia na skorupkach i usuwamy zielone „brody”. Wyrzucamy  te popękane i te otwarte, które nie zamkną się po ostukaniu. Płuczemy dokładnie.

Do dużego garnka wlewamy wino, wrzucamy cebulę, szalotkę, czosnek, liść laurowy, tymianek, łodygi pietruszki. Doprowadzamy do wrzenia. Potem delikatnie wkładamy oczyszczone małże i przykrywamy. Dobrze jest potrząsnąć garnkiem kilka razy. Gotujemy  mule przez 3-4 minuty, aż wszystkie się otworzą. Po tym czasie wyrzucamy te, które się nie otworzyły i doprawiamy dużą szczyptą pieprzu, Małże same z siebie są dosyć słone, więc prawdopodobnie sos nie będzie potrzebował już soli.

Wykładamy nasze danie do misek, posypując całość siekana natką. Nie możesz zapomnieć o dodatkowym naczyniu na muszle oraz pieczywie, sosik nie może się zmarnować.

Niektórzy dodają jeszcze odrobine masła do sosu, ma on wtedy nieco łagodniejszy maślany smak.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *