MULE W POMIDORACH

mule_pomidory

Skoro już podawaliśmy Wam przepis tradycyjny teraz troszkę poszalejemy 🙂 równie pysznie.

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli
  • 2 małe szalotki lub 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie, bez skórki
  • 1 szklanka białego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Mule myjemy pod bieżącą wodą, zeskrobujemy narośla i obrywamy bisiory, wyglądające jak broda. Uszkodzone muszle wyrzucamy. Otwartymi muszlami stukamy w blat stołu i jeśli się nie zamkną również wyrzucamy. Odsączamy dokładnie

Obieramy szalotki i czosnek, kroimy na cienkie plasterki. W dużej, głębokiej patelni lub rondlu, na średnim ogniu podgrzewamy oliwę, należy zeszklić szalotki i czosnek, wlać wino a za chwilę rozdrobnione pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut, dodajemy mule i przykrywamy, gotujemy aż mule się otworzą, przez około 6 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby wymieszać mule.

Podajemy świeże i gorące posypane bazylią i natka pietruszki. Nie możemy zapominać o pieczywie do maczania w sosiku 😉

Pamiętajcie, że najlepiej smakują prosto z patelni . Ci którzy wolą ostre smaki mogą przyprawić je podczas gotowania odrobina suszonego, startego chili.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *