OMLET INACZEJ

omletowe_muffiny

Ostatnio odkryłam i wypróbowałam cudowny sposób na omleta, a w zasadzie sposób na przemycenie dzieciom, warzyw i innych takich – niekoniecznie jadanych przez dzieci produktów.

Ciasto:

  • 2 jajka
  • Pol łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki mleka
  • Ok. 2 łyżki mąki
  • Przyprawy (pieprz, sól, koperek, zioła suszone, czosnek granulowany itp.)

Z tych składników musimy uzyskać ciasto omletowe, lekkie i puszyste. Dlatego najlepiej mieszać ręcznie a nie mikserem.

Do foremek na muffiny, posmarowanych lekko tłuszczem nakładamy wedle uznania i upodobań np.: włoszczyznę w paskach, szpinak z czosnkiem, kukurydzę konserwową, groszek, cebulę, wędlinę pokrojoną w kostkę, świeżą paprykę i co tylko podsunie nam wyobraźnia. Na nasz wkład ścieramy troszkę sera żółtego (nie jest niezbędny) i zalewamy naszym ciastem.

Pieczemy w 180 stopniach około 6-10 minut, aż muffinki wyrosną w górę i lekko się zarumienią.

Pyszna kolacja gwarantowana!!!

Zdradzę, że rosną piękniejsze, gdy zamiast mleka dodamy trochę śmietany (zwykłej 12 lub 18)

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *