OŚMIORNICA W CZOSNKU

osmiornica

Mięso ośmiornicy określane jest przez smakoszy jako najbardziej delikatne mięso jakiego można skosztować. Proponujemy abyście spróbowali 🙂

Oczyszczanie ośmiornicy:

mrożona ośmiornica jest w Polsce praktycznie najłatwiej do kupienia w takiej formie i bardzo dobrze bo mrożona jest już wypatroszona i oczyszczona. Trzeba tylko usunąć część pomiędzy workiem a mackami gdzie znajdują miejsce po oczach. Mrożenie nie ma negatywnego wpływu na jakość mięsa a dzięki niemu tkanka mięsa „kruszeje”. Mrożona ośmiornica jest ok.

> świeża prosto z morza wymaga więcej uwagi: sprawdzić trzeba otwory macek czy nie znajdują się w nich kamyki lub inne resztki z dna morza, które ośmiornica zassała, usunąć trzeba układ pokarmowy i gębowy oraz całą głowę z oczami. Trzeba też taką świeżą sztukę obtłuc przed gotowaniem.

Obtłuczanie ośmiornicy ma sens kiedy mamy świeżo złowioną ośmiornicę (prosto z morza) lub nigdy wcześniej nie mrożoną. Robimy to np. wałkiem lub uderzaniem nią samą o blat stołu. Zamrażanie w lodówce – jeśli kupiliście nie zamrożoną wcześniej ośmiornicę na targu, zamrażamy ją na kilka godzin przed obróbką zamiast „obtłuczania”. Wcześniej sprawdzamy czy jest dobrze oczyszczona i dokładnie ją płuczemy. Mrożenie nie ma wpływu na jakość i smak. Rozmrażamy ośmiornicę w temperaturze pokojowej.

UWAGA! Ośmiornicę przed gotowaniem właściwym trzeba zanurzyć kilka razy w gotującej się wodzie by zwinęły jej macki. Nie kroić surowej na kawałki jeśli nie ma takiej potrzeby. Ośmiornicy jeszcze surowej nie powinno kroić na mniejsze kawałki do gotowania czy duszenia.

SKŁADNIKI :

  • 1 ośmiornica (ok.1,8 – 2 kg)

na wywar do ugotowania ośmiornicy:

  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki

  • 2 marchewki

  • 50 ml octu

  • 4 listki laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskie

  • 15 ziaren czarnego pieprzu

  • 2-3 ząbków czosnku

  • 1 łyżka gruboziarnistej najlepiej morskiej soli

oliwa aromatyzowana:

  • 3-4 łyżki oliwy

  • gałązka świeżego tymianku (opcjonalnie)

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1/3 lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

  1. Oczyszczoną ośmiornicę ugotować w dużym garnku i dużej ilości wody ze wszystkimi składnikami na wywar. Gotować według powyższych wskazówek 45 min. do 1 godziny do czasu aż ośmiornica w najgrubszej części macek jest miękka.

  2. Ugotowaną ośmiornicę przed pokrojeniem wystudzić.

  3. Zimną ośmiornicę pokroić w kawałki.

  4. Na patelni rozgrzać na średnim ogniu 1-2 łyżki oliwy, wrzucić gałązkę tymianku i zeszklić czosnek pokrojony w plasterki. Nie może się przypalić ani zbytnio zbrązowieć.

  5. Kawałki ośmiornicy wrzucić na gorąca oliwę, podgrzać i mieszając pokryć oliwą.

  6. Resztę składników wymieszać razem widelcem na jednolitą emulsję w kubku. Czosnek powinien być zmiażdżony i drobno posiekany.

  7. Podgrzaną ośmiornicę wyłożyć na półmisek i polać zimna oliwą z czosnkiem i cytryną.

  8. Podawać na ciepło i zimno jako zakąskę czy przystawkę.

  9. Ja podłam jako danie obiadowe z plasterkami podsmażanych na tej samej oliwie ziemniaków i kostki selera

Źródło : sztuka gotowania wg. Samiry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *