PIERNICZENIE JEST NA CZASIE

pierniczki

Pyszne świąteczne pierniczki na stole, pod choinką, na choince itd. Ten czas nadszedł. Oto przepis na cudowne pierniczki. Jednak pamiętajcie by upiec je wcześniej, żeby zdążyły zmięknąć do świąt.

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao, – jeżeli mają mieć ciemniejszy kolor

Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jeżeli chcecie część pierników powiesić na choince otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).

Pierniczki z witrażami – również przed upieczeniem w dużym pierniczku wykrawać mniejszy otworek, nasypać do niego pokruszonych landrynek (z górką) i piec na macie teflonowej, ściągając z blachy dopiero po ostygnięciu. Taki pierniczek wygląda cudnie 🙂

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Trzeba uważać, aby nie piec zbyt długo i nie przypalić, wtedy maja posmak goryczy.

 Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce i zacząć zabawę z lukrowaniem i brudzeniem kuchni 😉

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy).

Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy ułożyć pierniki na kratce do pieczenia i uchylić okno podczas deszczu. Możemy również ( uważam osobiście ten sposób za najbardziej skuteczny) schować pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniamy co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

BON APPETIT 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *