PIZZA – CIASTO BEZ TAJEMNIC

pizza_wpisSkładniki:

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mąka do podsypywania

Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy przez 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, obsypujemy mąką, kolejno rozciągamy ( możemy rozwałkować ale straci na właściwościach) na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Kładziemy je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiamy na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, minimum 250℃.

Pizzę smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy oregano, układamy składniki wedle własnego pomysłu.

Pieczemy w wysokiej temperaturze przez 10-12 minut. Posypujemy tartym parmezanem zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Odpowiednia mąka to bardzo istotna kwestia. Można użyć zwykłej mąki pszennej (typ 500 lub 550), ale niestety efekt nie będzie ten sam. Włoska mąka różni się od polskiej, dlatego warto trochę poszukać w sklepach lub internecie i kupić oryginalną włoską mąkę typ 00 – to mąka idealna do robienia pizzy i jej właśnie używa się we Włoszech.

Długie wyrabianie ciasta na pizzę to ważny element (przez minimum 15 minut). Dzięki temu będzie gładkie i elastyczne. Można wyrabiać ręcznie, można też użyć robota lub miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione nie będzie sprawiało problemów przy rozciąganiu i w miarę łatwo ukształtujemy spody. Bo ciasto powinniśmy kształtować właśnie przez rozciąganie na kształt koła. Nie należy używać wałka bo ten niepotrzebnie „wypchnąłby” powietrze z ciasta.

Gdy będziecie rozciągać ciasto, może Wam się wydawać, że jest go za mało. Ale tak właśnie powinno być. Prawdziwa włoska pizza powinna być cieniutka i chrupiąca. Dlatego tak ważne jest wspomniane wyrabianie – dzięki temu będziemy w stanie rozciągnąć niewielką ilość ciasta na odpowiednią wielkość.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *