PRODUKTY DLA ZDROWYCH I SZCZĘSLIWYCH – 8 PROSTYCH ZASAD

produkty_szczesliwych_ludzi

  1. Zielone warzywa

Warzywa, szczególnie zielone zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i innych związków, których nie znajdziesz nigdzie indziej. Wiele badań wskazuje na to, że osoby, które jedzą 2 porcje zielonych warzyw dziennie, dużo rzadziej chorują na udar mózgu, cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby serca i prawie w ogóle nie miewają problemów trawiennych.

Ciemnozielone warzywa spożywane na surowo, zawierają duże ilości witaminy C i magnezu, które wywołują u nas dobry nastrój.

Przy tej okazji, należy też wspomnieć o cholinie, która także znajduje się w „zieleninie”. Jest ważnym składnikiem odżywczym, bo pomaga zasnąć i dba o dobry sen, poprawia pamięć i wpływa na tempo uczenia się.

  1. Orzechy

To min. dzięki kwasom omega-3. Badania dowiodły, że regularne spożywanie kwasów omega-3 zapobiega i pomaga leczyć stany lękowe i depresje. Podobno garść orzechów nerkowca działa jak Prozac! Orzechy są także bogatym źródłem tryptofanu. To aminokwas, który musimy dostarczyć wraz z dietą. To dzięki niemu mamy dobry humor, to on relaksuje nasze ciało, uspokaja nerwy i poprawia sen. Poza tym, jedzenie tych produktów nie ma żadnych skutków ubocznych!

  1. Kiszonki

Dobry nastrój w większości zależy od Twoich jelit, ponieważ większość serotoniny produkowana jest właśnie w jelitach. Dlatego ważne, aby o nie dbać i „karmić” tym co najlepsze. Na jelita świetnie działają dobre bakterie, szczególnie kwas mlekowy. Najwięcej jest go w soku z kiszonej kapusty i soku z kiszonych ogórków. Ważne jednak aby robić to regularnie, najlepiej codziennie, chociaż 2 łyżki soku z kapusty lub małą porcję surówki z kiszonej kapusty lub ogórków.

  1. Banany

Można mówić o nich wiele, że kaloryczne i, że nie są wskazane na diecie, ale do licha, to jedna z najlepszych przekąsek jakie istnieją. Mają dużo witaminy B6, magnezu, który „od stresowuje”, żelaza i tryptofanu. Ponadto banany są naturalnym probiotykiem.

  1. Jedzenie zawierające duże ilości witaminy B

Wykazano, że niski poziom witamin z grupy B (B1, B3, B6, B9, B12) mogą mieć duży wpływ na zły nastrój i brak humoru, a niedobór długoterminowy może spowodować trwałe uszkodzenie mózgu i centralnego układu nerwowego

Witamina B1 nazywana jest też tiaminą. Występuje w ziemniakach, wieprzowinie, wątrobie, nerkach, orzechach brazylijskich, nasionach dyni, słoneczniku, sezamie, fasoli i brunatnym ryżu

Witamina B2 to ryboflawina. Jej źródłem są przetwory mleczne (mleko, jogurty naturalne, białe sery, kefiry), jaja, drób. Czasami płatki zbożowe są wzbogacone o ten rodzaj witaminy

Witamina B3 to inaczej niacyna lub witamina PP. Podobnie jak i inne witaminy z grupy B znajdziemy ją w wątróbce, mięsie, drobiu, nasionach roślin strączkowych, ryżu i ziemniakach.

Witamina B5 to kwas pantotenowy. Żeby uchronić się przed drętwieniem palców stóp, jedzmy produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Witamina B5 ukrywa się np. w chlebie pełnoziarnistym i w suszonych owocach.

Witamina B6, czyli pirydoksyna. Dostarczymy ją do organizmu, jedząc łososia lub wzbogacone płatki zbożowe

Mnóstwo witaminy B12 maja np. ostrygi, wątróbka wieprzowa, orzechy, zielone warzywa liściaste i oczywiście drożdże.

  1. Ciemna czekolada powyżej 70% kakao

Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców w Szwajcarii, opublikowane w czasopiśmie Journal of Proteome Research pokazały, że jedzenie 50 gramów ciemnej czekolady obniża hormony stresu kortyzol i katecholaminę, zmniejszając zdenerwowanie, stres i lęk. Ponadto ciemna czekolada jest dobrym źródłem fenylotylaminy, związku, który wytwarzany jest w mózgu, kiedy np. jesteśmy zakochani!

  1. Witamina D

Najlepszym jej źródłem jest słońce. Wystarczy wyjść na 15 minutowy spacer w słoneczny dzień. Dzięki witaminie D, nasz organizm produkuje więcej serotoniny, hormonu szczęścia. Najwięcej witaminy D w pokarmach mają tłuste ryby, mleko kokosowe, migdały i grzyby.

  1. Spirulina

Zielona, słodkowodna alga, która podbija świat. To dlatego, że zawiera najwięcej cennych składników odżywczych. Ma 60-70 % białka, dużo żelaza, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B12, co jest rzadkością w produktach roślinnych), tryptofan i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. I jakby tego było mało, spirulina ma też wapń, magnez, kwas foliowy, witaminy A, B, C, D, E, K. Można kupić ją w tabletkach, ale łatwiej przyswaja się w postaci proszku, wymieszana np. z domowym sokiem jabłkowym i odrobiną oleju kokosowego. To idealny odżywczy koktajl

 

Źródło:  Kasia Gurbacka, Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *