PRZEPISY NA DWA CUDOWNE SERNIKI – NIEBO W GĘBIE

sernik

Podajemy Wam dzisiaj przepis na cudowne ciasto podczas zbliżających się chłodnych wieczorów 😉

Dodamy, że przepisy są w 100% sprawdzone i należą już do ulubionych 🙂

Sernik kawowy z likierem

Składniki:

  • tortownica
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 600g serka śmietankowego z wiaderka
  • 250ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 130ml likieru kawowego ( dowolnego, ewentualnie może być toffi 🙂 )
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50ml zimnej wody

Polewa:

  • 200ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 165g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka żelatyny + 20ml zimnej wody

Przygotowanie:

Ubijamy jajka z cukrem i gorącą wodą na puszysty kogel-mogel. Mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, kawą rozpuszczalną i kakao. Przesiewamy do masy żółtkowej i delikatnie łączymy trzepaczką rózgową.

Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Upieczony biszkopt studzimy w formie.

Masa serowa – Śmietankę wkładamy do zamrażarki na 15 minut, a następnie ubijamy na sztywno.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy ubitą śmietanę i likier kawowy. Delikatnie wszystko mieszamy. Dwie łyżki masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną i wlewamy do masy serowej. Ponownie dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową. Wylewamy na upieczony biszkopt. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki aby masa się ścięła.

Polewa:

Z żelatyną postępujemy analogicznie. Musimy zagotować śmietankę z łyżeczką kawy. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę deserową. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy. WyPo wystudzeniu wylewamy na stężałą masę serową.

Do dekoracji możemy użyć gotowych elementów lub rozpuścić trochę białej lub karmelowej czekolady i wedle własnej wyobraźni udekorować.

Puszysty sernik z serka kanapkowego z sosem malinowym

A teraz mój faworyt 🙂

 Puszysty sernik z serka kanapkowego z

Składniki – spód sernika:

  • 1,5 szklani pokruszonych herbatników
  • 0,25 szklanki cukru
  • 0,25 szklanki drobno posiekanych orzechów
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 0,5 kg śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 3 jajka rozdzielone ( 3 żółtka idą do sera a z 3 ubijamy piane)
  • 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22% ( znakomicie sprawdza się również zwykła 18stka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opcjonalnie – Szklanka mrożonych malin i odrobina cukru do musu na wierzch lub robimy polewę jak  w przepisie wyżej.

Przepis jest autorstwa jednej z uczestniczek programu „Ugotowani”

Przygotowanie

W misce mieszamy składniki na spód ciasta. Po wymieszaniu uzyskujemy konsystencję mokrego piachu. Wylepiamy tym dno i boki tortownicy. Tortownice owijamy folia aluminiową, by nic nie wyciekło. Pieczemy od 5 do 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 190C. Po upieczeniu bazy skorupki zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175 C.

Serek kanapkowy mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy cukier, jajka, sok, wanilię i śmietanę. Myjemy mieszadła i ubijamy piane z białek na sztywno, dodajemy do masy serowej. delikatnie mieszamy. Wylewamy na nasz wcześniej podpieczony spód. Pieczemy w temp. 175C przez 60-65 minut. Gdy brzegi będą lekko złote a środek jasny i trochę miękki, wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i czekamy 10 minut. po tym czasie delikatnie okrajamy  dookoła nożem, żeby „odkleić” sernik od ścianek tortownicy. Sernik z powrotem wsuwamy do piecyka i pozostawiamy na 2-3 godzin.  Im dłużej się wychładza tym smaczniejszy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *