RACUSZKI DROŻDŻOWE

racuchy_drodzowe

Smak dzieciństwa, czysta bomba kaloryczna, istna rozpusta 🙂 , ale czy jest osoba, która nie lubi takich racuszków??? Odpowiedź jest prosta – NIE 😉 Wszak od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo, a poza tym ciasto drożdżowe jest bardzo zdrowe 😉

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.

Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) – dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie dolać mleka). Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno – bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą ‚dojść’ w środku), z obu stron na złoty kolor.

Podawać z konfiturami, lodami, roztopioną czekoladą.. jak lubicie :). Jeśli coś zostanie na drugi dzień na kilkanaście sekund można włożyć do mikrofali – idealnie to je odświeża, są znów ciepłe, pachnące i miękkie (tak zresztą odświeża się też pączki).

Do ciasta można dorzucić kawałki jabłek, borówkę lub rodzynki.

* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu

Źródło: mojewypieki.pl – przepis sprawdzony wielokrotnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *