RYBNE HAMBURGERY PO TAJSKU

rybapotajsku

  • 4 steki z tuńczyka ( najlepszy, ale możemy zastąpić dowolna rybą byle od dość zbitej strukturze)
  • korzeń imbiru
  • pęczek świeżej kolendry lub pietruszki
  • kumin
  • olej sezamowy lub ziarna sezamu
  • bułeczki
  • pieprz
  • sól
  • Dodatki:
  • sałata, pomidor,
  • cebula, sosy

Rozpoczynamy od mielenia ryby. Wyrabiamy mięso, tak jak w przypadku hamburgerów wołowych. Masę zagęszczamy tartą bułka, w razie konieczności jajkiem. Doprawiamy łyżką startego imbiru, świeżą kolendrą, łyżką sosu sojowego, szczyptą kuminu, posiekanym szczypiorkiem, pieprzem, solą i kilkoma kroplami oleju sezamowego. Z olejem postępujemy bardzo ostrożnie, nie więcej niż łyżeczka.. Jeśli nie mamy pod ręką oleju, możemy uprażyć dwie łyżeczki sezamu, utrzeć go w moździerzu z kilkoma kroplami wody i dodać do masy tak zrobioną pastę sezamową.

Z mięsa wyrabiamy kotlety i kładziemy je na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej z obowiązkowo naoliwionym rusztem. Wypiekamy po 5 minut z każdej strony i pakujemy do grillowanych bułek. Dodajemy sałatę, pomidory, cebulkę i ulubiony sos. Niedowiarkom, którzy zwątpią w tajską kuchnię o łagodnym smaku możemy zaserwować coś wybitnie ostrego, jak na przykład sos chili 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *