SEZON OGÓRKOWY

ogorkimalosolne

Ogórki są idealnym dodatkiem do dań głównych i idealną przekąską. Mają mało kalorii, są chrupiące i pyszne, a dobre ogóreczki małosolne to niezbędnik latem 🙂

SKŁADNIKI

  • 1 , 5 – 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 2 pełne łyżki soli – najlepiej niejodowana, kamienna albo morska
  • garść kopru
  • duża główka czosnku
  • kawałek chrzanu lub liście chrzanu

WYKONANIE

Ogórki najlepiej kupować ze sprawdzonego źródła bo jakieś przenawożone mogą się zepsuć – ważne też żeby były świeże i jędrne. Trzeba je dobrze umyć bo zwykle są zapiaszczone. Umyte ogórki zostawiamy żeby obciekły, opłukujemy też koper. Czosnku młodego nie obieramy bo w skórce jest też dużo smaku – dzielimy tylko na ząbki.

Ogórki można nastawić w różnych naczyniach i wcale nie jest konieczne posiadanie kamionkowego gara, doskonale ukiszą się w dużym słoju szklanym albo kilku słoikach litrowych, albo w plastikowym baniaku po wodzie, albo nawet w emaliowanym garnku do gotowania – byle nie był nigdzie obity.

Na dno naczynia kładziemy trochę kopru, trochę czosnku i kilka wiórków chrzanu albo kawał chrzanowego liścia. Potem układamy ogórki – najlepiej pionowo i ściśle, jeden obok drugiego, ale można je po prostu wsypać. Całość przykrywamy koprem z czosnkiem i ew. chrzanem. Jeśli naczynie nie jest zbyt duże i nie będzie kilku warstw ogórków to przyprawy dodajemy tylko na dół i na górę – jeśli warstw jest kilka to każdą przekładamy koprem i czosnkiem.

Wodę gotujemy, dodajemy sól i takim wrzątkiem zalewamy ogórki do pełna, tak żeby były przykryte płynem. Nie bójcie się – nie ugotują się, nie będą miękkie a za to szybciej się zaczną kisić. Zostawiamy je w spokoju, w kąciku, na kilka dni. Jeśli mamy upały i małe ogóreczki a do tego lubicie takie lekko ukiszone to możecie już zajadać drugiego, trzeciego dnia. Czasami trzeba poczekać 4 – 5 dni a nie jest to łatwe bo zapach czuć w całym domu.

źródło: Katarzyna Gurbacka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *