SUFLETY NA JESIEŃ

suflet_czekoladowy

Kochani Jesień na dobre 🙂 organizm domaga się słodkości, zatem serwujemy wam dzisiaj:

Suflet czekoladowy według Kurta Schellera

Ilość porcji: 6 małych kokilek

Czas przygotowania: 15 min. + 13 min. pieczenia

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 50 ml syropu waniliowego

Jaja z cukrem długo ubijamy w mikserze. W garnku rozpuszczamy masło i czekoladę. Do masy czekoladowej, przestygniętej,  dodajemy ubite jaja i syrop waniliowy i delikatnie mieszamy. Nakładamy do kokilek wysmarowanych masłem, to bardzo ważne.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 11 min(tryb góra/dół). Jeżeli nie wyrósł odpowiednio zostawiamy jeszcze dwie minuty. Podajemy ciepły i puszysty oprószony cukrem pudrem.

Coś pysznego 🙂

Dla amatorów smaków bardziej wytrawnych podajemy przepis na cudowny

Suflet serowy

Składniki:

  • 50 g mąki
  • 250 g mleka 3,2%
  • 4 jajka
  • 100 g sera pleśniowego Bleu d’Auvergne
  • 20 g startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

W garnku przesmażamy mąkę na maśle około 2-3 minut. Dodajemy zimne mleko i porządnie mieszamy. Pod wpływem temperatury całość powinna dobrze zgęstnieć, to podstawa beszamelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser, mieszając do czasu aż się dobrze rozpuści. Rozdzielamy białka od żółtek. Do masy sufletowej dodajemy po jednym żółtku na raz, pamiętając by robić to dosyć energicznie, aby żółtka się nie ścięły. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy je do masy, delikatnie przekładając szpatułką.

Powstałą masą sufletową napełniamy wysmarowane kokilki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni (tryb góra/dół) na około 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *