SZASZŁYKI Z BARANINY PO TURECKU

shish-kebab

Sezon grillowy trwa w najlepsze 🙂 my staramy się podawać Wam przepisy na grilla ciut inaczej. Mamy nadzieje, że sprawdzicie nasze przepisy. Zatem….

 

Składniki:

  • 25 dag baraniny
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny lub sok z cytryny
  • papryczka chili
  • oregano
  • rozmaryn
  • kolendra lub pietruszka
  • bakłażany
  • papryka czerwona, zielona i żółta
  • szalotki
  • czerwona cebula
  • pomidory
  • kolorowy pieprz
  • sól

 

Kluczem do dobrej baraniny jest dobra marynata. Mięso baranie jest dość twarde i ma intensywny smak, dlatego marynuje się je w kwaśnych, ziołowych za-lewach aż do 24 godzin. Proponujemy na początek marynatę tradycyjną.

W solidnej misce mieszamy oliwę z oliwek z octem winnym lub sokiem z cytryny i limonki. Dodajemy roztarty czosnek i zioła. Mięso kroimy w sporą kostkę, nacieramy solą i kolorowym pieprzem, a następnie namaczamy w marynacie, minimum 2, ale nie więcej niż 24 godziny. Gdy baranina skruszeje i przejdzie smakiem ziół, rozpalamy grill i przygotowujemy warzywa.

Mięso odsączamy z zalewy, a pokrojone warzywa kąpiemy w marynacie. Naoliwione szpatułki przekładamy na zmianę baraniną i warzywami. Na ruszcie pieczemy je na złocisty kolor, pamiętając o tym, że szaszłyki należy obracać co 10 minut.

Tak przygotowane kebaby smakują doskonale z grzankami, dipem czosnkowym i sałatką z kuskusu.

Sałatka:

  • 1 opakowanie kuskus
  • 1 świeży ogórek
  • 1 kiszony ogórek
  • pół papryki
  • 1 cebula czerwona
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 1 pomidor
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Kuskus przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa kroimy tak jak do sałatki. Z oliwy, octu, czosnku i pietruszki przygotowujemy sos. Mieszamy kuskus z warzywami, dodajemy sos, mieszamy jeszcze raz dokładnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *