SZYBKA SAŁATKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

szybka_salatka

Składniki dla 4 osób:

  • 1 opakowanie szpinaku ( listki myte)
  • 1 opakowanie ( ok. 8-10 plasterków) szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • Parmezan
  • Słonecznik
  • Sos balsamiczny ( ważne: nie ocet balsamiczny! )
  • Oliwa z oliwek

Potrzebne nam będzie dość płaskie naczynie na tą sałatkę, ponieważ składniki układamy warstwowo i nie mieszamy ich. Około 3,4 szklanki słonecznika łuskanego prażymy na rozgrzanej patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Sos balsamiczny wraz z odrobiną oliwy mieszamy.

Na dnie naczynia układamy szpinak i skrapiamy połową naszej mieszaniny sosu z oliwą. Kroimy pomidorki na połówki i układamy na szpinaku. Następnie układamy pokrojoną na cieniutkie plasterki szynkę. Oblewamy resztą mieszanki. Na to wszystko trzemy troszkę parmezanu, równomiernie na całość. Teraz już tylko słonecznik prażony. Podajemy na stół.

Sałatka jest lekka, prosta i bardzo szybka a wyjątkowo SMACZNA 🙂

Zamiast szpinaku możemy użyć rukoli lub roszponki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *